Drets de la infància

El 20 de novembre celebrem el dia universal de la infància perquè, tal dia com hui en l’any 1989 es va aprovar la Declaració Universal dels drets dels xiquets i xiquetes per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Es tracta d’un conjunt de normes jurídiques que tenen com a objectiu protegir als i les menors i garantir el seu benestar.

Aquests són alguns principis que recull el document que van signar i es van comprometre a complir, en el seu dia, 195 estats i que, actualment, només EUA es nega a reconéixer. Encara que malgrat tot, són més els països que segueixen sense complir els principis bàsics dels drets de la infància i per tant, hem de seguir defensant-los dia a dia entre totes i tots.

Aquest projecte el vam realitzar per a l’Ajuntament de Silla (València) en 2019 per commemorar 30 anys dels drets de la infància. La iniciativa, promoguda per la regidoria de normalització lingüística i la de participació ciutadana, es va materialitzar en la confecció d’un calendari que tal com expliquen els responsables de l’àrea: “pretén contribuir a sensibilitzar a la ciutadania del fet que els xiquets i xiquetes tenen dret a ser qui són, dret a la diversitat i a la inclusió a ser iguals”.

http://www.silla.es/noticies/i/90453/1342/silla-edita-un-calendari-sobre-els-drets-de-la-infancia

Els valors de l’esport

Fa un temps vam participar en un projecte de L’Ajuntament de Castelló sobre els valors que transmet l’esport. Per començar ens van fer arribar un llistat de valors i vam haver d’adjudicar-ne un a cada modalitat esportiva. No obstant això, vam aprofitar el projecte per a prendre en consideració també dos vessant molt importants en aquest tema: la cultura i el gènere.

Especialment, en l’esport segueix present la discriminació tan cultural com, social i de gènere. És per això que hem desvinculat les modalitats esportives associades tradicionalment a diferents estereotips. L’objectiu és promoure l’esport com a eina d’integració social, cultural i de gènere tant a les escoles com al carrer.

En aquest sentit, volem compartir amb vosaltres aquestes imatges perquè les pugueu acolorir a classe o a casa, i que a partir d’aquests exemples pugueu crear també els vostres dibuixos sobre els vostres esports preferits i destacar els valors que vos evoquen.

A continuació, les podreu descarregar per a imprimir amb només un clic:

Súper son

Super son és un dels personatges que hem dissenyat per al programa europeu Shatsu, liderat per l’Ajuntament de Silla (València), i que promou millorat els hàbits de descans dels xiquets i xiquetes. Concretament el projecte estudia la influència dels hàbits de la son en el rendiment escolar i l’estat emocional de l’alumnat. A Super son l’acompanyen en aquesta aventura altres amics i amigues que són claus per a garantir el nostre descans i, per tant, per a millorar el nostre benestar.

https://www.levante-emv.com/comarcas/2016/04/23/dormir-aprender-mejor-12412304.html

Descarrega’t a Súper son per a acolorir:

FEM I MODELEM PASTA DE SAL

Fer pasta de sal amb ingredients que tenim a casa és una opció per passar una estoneta pastant i gaudint del modelatge.

Amb la pasta de sal casera podem treballar el volum i generar tantes figures com se’ns ocórreguen. Les figures a modelar poden estar dirigides buscant models al nostre voltant o internet (tasses, clauers, marcs…) o podem llençar-nos a experimentar i provar de crear verdaderes obres d’art amb volum. A més a més, després podem pintar-les i així donar-los color.

INGREDIENTS: SAL, FARINA I AIGUA

PREPARACIÓ:

En un recipient barregem 1 part de sal, 1 part d’aigua i dos parts d’aigua. Pastem la massa fins que quede bona per modelar.

Modelem figures al nostre gust i enfornem durant 1 hora a 100º, és molt important no pujar d’esta temperatura, ja que si no la pasta agafarà un color fosc sobre el qual és més difícil pintar.

Per últim pintem les nostres obres i pensem a qui li farem un bon regal!

Us deixem per a descarregar la recepta de la pasta de sal a color i pera colorejar, esperem que gaudiu pastant!

Campanya Reciclatge per a Reciplasa

Durant el temps de confinament per la pandèmia del Covid19 hem creat amb Novatègia una campanya per a Reciplasa. L’objectiu del projecte és fomentar el consum responsable i el reciclatge entre la ciutadania i consisteix en dues animacions i tres cartells que s’han difós tant a premsa i televisió, com en xarxes socials.

IL·LUMINADES, il·lustrant la misogínia

IL·LUMINADES, IL·LUSTRANT LA MISOGÍNIA

El diumenge 10 de març de 2019, Adona’t va inaugurar al Museu de Belles Arts de Castelló l’exposició: Il·luminades, il·lustrant la misogínia. Es tracta d’un projecte col·laboratiu que hem compartit amb Marta Selusi, Rachel Virginia Brenes, JuárezCasanova estudi, Anna Dobon, Tica Godoy, Sansano, Verònica Fabregat, Anna Mingarro, Mabel Ramos, Paula López i Laura Castelló. L’objectiu ha sigut la il·lustració de diferents textos de distintes èpoques i autors per visibilitzar la misogínia. En el nostre cas hem il·lustrat un poesia de l’Edat mitjana (finals s.XI) i d’autor anònim, que afirma el següent: 

 “[…] 

La dona que no és falsa no és dona (21)

La dona promou guerres, difícilment busca pactes de pau (22)

La dona per diners diu: “t’estime” (27)

La dona mentre plora ordeix enganys a base de llàgrimes (29)

La dona saqueja i per això se l’anomena lloba (33)

Dona, quan parles, l’acer es torna cera (43)”

“Arbore sub quadam dictavit clericus Adam”, Poesía misógina en la edad media latina: ss. XI-XIII,Mercè Puig Rodríguez-Escalona

La composició l’hem estructurada com un retaule de l’edat mitjana, per fer referència a l’etapa històrica del poema misogin que hem il·lustrat. Al voltant de la imatge principal, apareixen diferents dones que representen els estereotips femenins que reforça el text i que ens presenten a totes de la mateixa manera, com si totes fórem iguals pel fet de néixer dones. 

En el centre, hem ubicat un personatge femení que observa espantat tota l’herència misògina que recaurà sobre ell i dalt de tot, una dona que es mostra despreocupada per la incongruència de les acusacions, ja que sigues el model de dona que sigues, no pots fugir de l’etiquetatge del patriarcat. Així mateix, hem volgut mostrar que les dones, no en som una, i som persones diverses representant personatges de diferents característiques ètniques i constitució corporal.

En aquest projecte volem incidir en la culpa que recau sobre totes les dones, pel fet de néixer dones, a causa de l’herència misògina que arrosseguem des de fa segles i que pretén contenir-nos, apartades de la societat. Una societat patriarcal que ens denigra, ens margina, ens maltracta i, en última instància, ens assassina.

A continuació podeu trobar algunes fotografies d’Antonio Pradas de l’acte d’inauguració.