Pintura mural decorativa
Ens referim a la pintura mural que realitzem nosaltres, sense la participació de l’alumnat, i pot ser merament decorativa per millorar espais o amb alguna funció pedagògica. Es pot aplicar tant a espais educatius com urbans.












Pintura mural participativa
Es tracta d’un projecte dirigit a centres escolars que consisteix a realitzar una pintura mural amb la participació de l’alumnat. El tema del mural, així com les dimensions i el pressupost, es pot adaptar a les necessitats i els espais que dispose l’escola.








Mural CEIP Angelina Abad (Vila-real)


Mural CEIP Pasqual Nàcher (Vila-real)


Mural CEIP Pasqual Nàcher (Vila-real)


Mural Escola Infantil Pequelar (Betxí)


Mural Escola Infantil Pequelar (Betxí)
JOCS AL PATI
El temps d’esbarjo a l’escola és molt important per a la socialització dels infants. Per això, el disseny i l’organització del pati és clau per fomentar l’aprenentatge i el joc cooperatiu i integrador, així com la creativitat dels xiquets i xiquetes. Sovint, la presència dels camps esportius pintats a terra, sobretot els de futbol, fan que el joc se centre només en aquesta pràctica. Aquest fet provoca que es deixe fora de les principals zones del pati a l’alumnat que no practica aquest esport o que té altres preferències de joc, l’activitat dels i les quals queda limitada i marginada a espais molt reduïts.
A més, el fet que un esport com el futbol, tan alineat socialment a l’univers masculí i al poder -tant pels mitjans de comunicació, com per les organitzacions esportives- siga el joc principal als patis de les escoles fomenta una socialització sexista de l’alumnat. I és que, a la pràctica, aquesta realitat provoca que se segregue als xiquets i les xiquetes en el moment del joc i que es deixe de banda l’alumnat que no compleix les preferències de joc associades al seu rol de gènere, ja que les xiquetes que els agraden els esports no solen ser admeses en el joc i els xiquets que tenen altres preferències de joc, se’ls deixa fora del grup.
No obstant això, considerem que el futbol, com altres jocs de baló que centren l’activitat al pati, també tenen aspectes positius, per exemple, per al desenvolupament físic de l’alumnat. Però ja tenen prou presència acadèmica i social, tant en les classes d’educació física, on en un context més controlat es pot integrar a tota la classe en el joc, com també al carrer i en la gran majoria d’espais de socialització dels infants. És per això que proposem crear nous espais als patis que fomenten la pràctica de jocs alternatius per millorar el context de socialització i la convivència entre l’alumnat.
L’objectiu d’aquest projecte és democratitzar l’espai al pati i fomentar el joc creatiu i cooperatiu perquè tot l’alumnat se senta integrat en el moment de l’esbarjo i trobe el seu lloc al pati. Així, proposem pintar diferents jocs a terra tenint en compte els centres d’interés de l’alumnat, per contribuir a crear un espai de socialització no sexista i integrador que fomente l’aprenentatge, la convivència, la creativitat i el joc lliure.
Circuit de cotxes






És un circuit pintat a terra perquè els xiquets i xiquetes juguen amb cotxes de joguina. També poden imaginar els seus vehicles amb diferents elements del pati com pedres o pals o fins i tot poden construir-los pintant pedres, paper, cartó o altres objectes reciclats. El circuit representa els carrers d’una ciutat i els principals elements de senyalització per organitzar el trànsit i inclou pàrquing, benzinera i taller de vehicles.
el piset








Consisteix a reproduir el plànol d’una casa a mida dels xiquets i xiquetes. La casa es pot ampliar pintant a terra amb clarió més habitacions o terrasses, jardins i altres elements decoratius. Fins i tot es poden crear al pati noves cases per formar un veïnat.
les tendetes








Es tracta de marcar a terra diferents parades de mercat perquè juguen a tendes, deixant un espai d’aparador perquè puguen exposar els seus productes que han d’aconseguir al pati, com fulles, terra, pals o bé jugant amb joguines de classe. També es poden deixar espais lliures com pissarres per posar preus, horaris, nom a la tenda.
En tots els casos la superfície de les zones pintades a terra es pot ampliar dibuixant el sol amb guix pels mateixos participants que poden personalitzar l’espai segons els seus interessos de joc. També es pot representar amb menys detalls perquè siguen els xiquets i xiquetes qui omplin els buits.
Els dissenys es poden adaptar als interessos de l’alumnat de cada centre en concret. De fet, el resultat pot millorar si els xiquets i xiquetes participen directament en l’elecció dels jocs i els espais, sobretot en Primària, votant quin context de joc els agradaria crear al pati. Així també es poden dissenyar altres tipus d’espais d’interacció que fomenten el joc simbòlic com una classe, un restaurant, un hotel, un hospital… tenint en compte els centres d’interés dels xiquets i xiquetes.






JOC LLIURE I JOC SIMBÒLIC
En les propostes de jocs pintat a terra volem fomentar el joc lliure i simbòlic per desenvolupar la creativitat i les habilitats dels xiquets i xiquetes però també es poden aprofitar per a crear propostes dirigides de joc que fomenten l’aprenentatge durant les hores lectives.
PROPOSTES DIRIGIDES
La zona de jocs al pati és un espai motivador on es poden introduir propostes per treballar el currículum. Per exemple, amb les tendetes es poden proposar exercicis de llengua per practicar el diàleg o el lèxic de diferents elements, així mateix també poden practicar operacions matemàtiques en la compravenda de productes.
A banda dels espais plantejats, també es poden crear diferents zones dirigides a treballar temes específics del currículum amb l’ajuda de la representació espacial com la generació de cintes mètriques, mapes del món, abecedaris, jocs de classificació, de numeració, de vocabulari, pentagrames musicals…
jocs de taula
Alguns patis compten amb taules i bancs de fusta que solen estar desaprofitats i es poden utilitzar per crear un espai destinat als jocs de taula. Es tracta de pintar sobre la superfície de la taula jocs com l’oca, el parxís, els escacs, connecta 4 o qualsevol altre joc que els puga interessar. Aquests jocs es poden implementar o bé comprant fitxes o fent que siga l’alumnat el que construïsca les peces. Els jocs es poden personalitzar amb símbols que identifiquen l’escola.